Acélipari alapanyagok kereskedelme és szállítás

Acél inox Kft. Acél termékek forgalmazása - LOGO

TELEFONSZÁM

+36 70 662 2892

Acélipari alapanyagok kereskedelme és szállítás

Acél inox Kft. Acél termékek forgalmazása - LOGO

Telefonszám

+36 70 662 2892

Rozsdamentes acélok kategorizálása

A rozsdamentes acélok olyan speciális ötvözetek, amelyek a króm tartalmuknak köszönhetően ellenállnak a korróziónak és az oxidációnak

Kategorizálásuk során számos szempontot figyelembe kell venni, mint például a króm, a nikkel és más ötvözőanyagok arányát, a szerkezeti tulajdonságokat, illetve az egyedi fizikai és kémiai sajátosságokat.

E típusok különböző szállítási módokon és feldolgozási folyamatokon mennek keresztül, és sokféle mechanikai tulajdonságot hordoznak.

Saválló acélminőségek besorolása

A saválló acélminőségek olyan speciális rozsdamentes acélok, amelyek különösen jól tűrik a savas környezetet.

Ezek az acélok általában nagy mennyiségű krómmal és néhány más ötvözőanyaggal, például molibdénnel vannak ötvözve, hogy fokozott korrózióállóságot biztosítsanak.

Alkalmazási területeik közé tartoznak a vegyipar, a gyógyszeripar és az élelmiszeripar, ahol erős vegyi anyagok jelenlétében is meg kell őrizniük integritásukat.

Martenzites acélok ismeretei

A martenzites acélok keménységükről és szilárdságukról ismertek, amelyek edzési folyamat során alakulnak ki.

Ezek az acélok általában közepes vagy magas széntartalmúak, és különösen jól alkalmazhatók hőkezelt állapotban. Jellemzően azokban az alkalmazásokban találhatók meg, ahol szükséges a nagy keménység és kopásállóság, mint például a szerszámgyártás, a gépek alkatrészeiben és a pengék készítésében.

Ausztenites acélok tulajdonságai

Az ausztenites acélok a rozsdamentes acélok legelterjedtebb csoportja. Ausztenites szerkezetet a magas króm- és nikkeltartalmuk biztosít.

Ezek az acélok kiemelkedő korrózióállósággal, rugalmassággal és hegeszthetőséggel rendelkeznek. Széles körben használják az építőiparban, az élelmiszer-feldolgozásban, az orvostechnikában és sok más olyan területen, ahol fontosak ezek a tulajdonságok.

Duplex acélok szerkezete

A duplex acélok kettős szerkezetűek, amelynek egyaránt vannak ferrites és ausztenites fázisai. Ez a szerkezet kiváló mechanikai tulajdonságokat és korrózióállóságot biztosít az acélnak.

A duplex acélok gyakran kerülnek alkalmazásra a tengeri iparban, az olaj- és gáziparban, ahol szélsőséges körülmények között is szükséges a maximális megbízhatóság és élettartam.

Hőálló acélok különböző típusai

A hőálló acélok különleges tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy magas hőmérsékleten is megőrizzék szilárdságukat és korrózióállóságukat.

Két fő típusuk a martenzites és az ausztenites hőálló acélok. Ezek az acélok olyan iparágakban használatosak, ahol fontos a magas hőmérsékletű környezetben történő hosszú távú stabilitás, mint például a repülőgépgyártás, a turbinák előállítása és a hőcserélők gyártása.

Ferrites acélminőségek

A ferrites acélok alacsony széntartalmú rozsdamentes acélok, amelyek magas króm- és kisebb molibdéntartalommal készülnek. Ezek az acélok jól hegeszthetőek és kíváló korrózióállósággal rendelkeznek.

Elsősorban építészeti és beltéri díszítőelemekben alkalmazzák őket, de gyakran megtalálhatók az autóipari és háztartási gépek gyártási folyamatiban is.

Ferrites-martenzites acéltípusok

A ferrites-martenzites acélok kombinálják mindkét típus előnyeit, azaz a ferrites szerkezet rugalmasságát és a martenzites szerkezet keménységét.

Ezek az acélok különösen alkalmasak olyan alkalmazásokban, ahol szükség van mind a mechanikai szilárdságra, mind a korrózióállóságra, például az olaj- és gáziparban, a bányászatban és a különböző ipari berendezések előállításában.

Martenzites hőálló acélok jellemzői

A martenzites hőálló acélok kiemelkednek magas hőmérsékletű ellenálló képességükkel, valamint keménységükkel.

Ezek az acélok ideálisak turbinák, szerszámok és formák gyártására, ahol a legfontosabb követelmény a kiváló hőállóság és hosszú élettartam. A hőkezelési folyamatok megfelelő alkalmazása során ezek az acélok még tovább növelhetik fizikális tulajdonságaikat.

Ausztenites hőálló acélok felhasználási területei

Az ausztenites hőálló acélok nagy mennyiségű krómot és nikkelt tartalmaznak, amelyek kiváló korrózióállóságot biztosítanak.

Ezeket az acélokat gyakran használják olyan környezetben, ahol extrém magas hőmérsékletnek vannak kitéve, például hőcserélőkben, kemencékben, valamint a vegyiparban és a petrokémiai iparban.

Az ausztenites hőálló acélok nagy szilárdságukkal és rugalmasságukkal is kitűnnek, így széles körű alkalmazási területük van ipari környezetben.